“Vakıf Eserleri Envanter Projesi” kapsamında hazırlanan “Ayna: Anadolu Göğünün İpek Mahyası” adlı sergi Üsküdar Mimar Sinan Sanat Galeri’sinde 29 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi 1. sınıf öğrencileri ile “Sanat ve Estetik” dersi kapsamında 28 Şubat 2025 tarihinde ziyaret edildi.
Sanat tarihçisi Prof. Dr. Ali BORAN’ ın başkanlığında Selçuklu Dönemi Konya’da inşa edilen külliye, camii, medrese, kervansaray, hamam, sarnıç, çeşme, türbe vb yapılarının ve yapılardaki taş işçiliği, ahşap oymacılığı, çini, kalem işi örneklerinin fotoğrafları fotoğraf sanatçısı Mirkan TUNÇ editörlüğünde; Türkçe ve İngilizce hazırlanan Konya Vakıf Eserleri kitap tanıtımının bir yansıması olarak proje yürütücüsü Fatih KETANCI, sergi küratörü Numan Noyan KÜÇÜK tarafından Mimar Sinan’a ait bir eserde yansıtılarak izleyicilerle buluşması sağlanmıştır.
Sergi girişinde üç kapı; Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti simgesi ile izleyiciyi karşılıyor. Taş odasında taş işçiliğinin muazzam örnekleri karşınıza çıkıyor. Selçuklu’ dan günümüze kadim mirasın örnekleri Konya’daki 300 vakıf eserinin iki yılda kronolojik olarak envantere geçirilmiş fotoğrafları ile video art eşliğindeki sunum gözlere hitap ediyor. Ayrıca sergide çocuklara yönelik puzzle alanında dönen küplerde mimari ögeler, mimari kavramlar çocukların da ilgisini çekecek bir tarzda hazırlanarak tanıtılmaktadır.